Kävin aamulla labrassa sokerirasituksessa. 12h piti olla syömättä ja aluksi mitattiin sormen päästä paastoverensokeri, sen lisäksi myös virallinen näyte suonesta. Paastoarvo oli 4.7 mmol/l, eli se oli viitealueella, hyvä. Sitten join pari desi appelsiinin makuista sokerilitkua. Ihan ok tuo oli, mutta todella makeaa. Sitten odottelin tunnin, jossain vaiheessa tuli tunne, että kohta tämä litku tulee ylös. Onneksi ei kuitenkaan tullut. Ja otettiin taas näyte suonesta. Ja taas odottelua tunti, sitten viimeinen näyte. Pyysin hoitajaa ottamaan myös sormenpäästä, että itse näkisin mitä tuleman pitää. Tulos: 9.8mmol/l. Se on korkea. Hoitaja ei kuitenkaan ottanut asiaan kantaa, sanoi vaan, että korkeahan se tässä kohtaa yleensäkin on. Mutta kyllähän tuo jo viittaa siihen, että sokereissa on häikkää. Tarkistin vielä netistä nuo viitealueet ja Duodecim terveyskirjasto sanoo näin:

"Raskausdiabeteksen toteamisessa käytetään tavallista tiukempia verensokeriarvojen rajoja: Jos plasman paastoverensokeri on yli 5,3, 1 tunnin arvo yli 10,0 tai 2 tunnin arvo 8,6 mmol/l, epäillään raskausdiabetestä ja äiti lähetetään lisätutkimuksiin."

Voi paska! Viralliset tulokset saan huomenna neuvolasta. Minullahan siis tehtiin tämä rasitus näin varhaisessa vaiheessa, koska lähisuvussani on diabetesta, ja paljon onkin. Ja toki tota painoakin löytyy. Olen tässä viime viikkoina tajunnut, että minulla on oikeasti suuri todennäköisyys sairastua vähintäänkin raskausdiabetekseen. Olenhan tämän tiennyt ennenkin, mutta en ole ottanut asiaa vakavasti. Enkä ole kyllä vieläkään muuttanut tottumuksiani, vaikkakin olen jo jonkun verran ruokien hiilaripitoisuuksia tutkinut. Nyt tämä on oikeasti otettava vakavasti. Ja vaikkei raskausdiabetesta todettaisikaan, niin silti nyt on pakko alkaa pitämään huolta itsestäni, vauvan vuoksi.

Pelkään ihan valtavasti vauvan puolesta. En halua omalla toiminnallani aiheuttaa pikkuiselle vaaraa. Jos raskausdiabetes todella todetaan, joudun ilmeisesti aloittamaan verensokerin kotimittaukset, ennen ja jälkeen aterioiden. Ja tietysti ruokavaliohoito. Raskausdiabeteksen jälkeen on vahva riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Että näin. Huomenna olen viisaampi, ehkei vielä kannata murehtia.